top of page

Els aqüeductes

Els aqüeductes són obres mestres de la enginyeria romana que servien per transportar el flux continu de l'aigua des del lloc on s'accedia a ella fins al punt de consum. Roma tenia set turons i onze aqüeductes, la grandesa del seu Imperi creixia a mesura que s'incrementava el volum de la seva aigua. Quan els bàrbars tallaren el seu suministrament, Roma va caure. A l'estat espanyol en tenim diversos aqüeductes identificats, i un dels més importants a nivell arquitectònic és l'Aqüeducte de Segovia, un gran a tractiu turístic situat a l'entrada de la ciutat.

 

L'any 410, Roma compta amb 11 aqüeductes que abastien 1,212 fonts, 937 banys i 11 termes imperials.  Aquesta llista d'aqüeductes i construccions no fan més que palesar l'avançament en matèria d'infraestructura i millora en l'obtenció de recursos en l'època romana.

 

 

     Com funcionaven els aqüeductes?

 

Els aqüeductes eren canals construïts amb ciment a prova d'aigua i estaven coberts de llosses de pedra. Per a la seva construcció calia que hi hagués una certa inclinació, per això quan el terreny no l'oferia de manera natural, es compensava amb la creació d'un desnivell a partir de ponts fets també de pedra o ciment. L'aigua corria a través de canyeries de plom, terracota o fusta i arribava fresca i neta a les ciutats i els seus edificis públics.

 

La imatge mostra clarament com era el procès d'obtenció d'aigua neta per a l'ús quotidià dels romans. El seu funcionament és senzill però abans de construir un aqüeducte, els enginyers avaluaven la font d'on voldrien que es prengués l'aigua: quantitat claredat, sabor. Un cop aprovada la font, tocava decidir quina ruta, inclinació, amplada i longitud hauria de tenir el canal. Pera la construcció s'empraven esclaus i les obres podien durar anys i ser molt costoses, sobretot si s'havien de construir els arcs del pont que formava part de l'aqüeducte.

 

  

     Restes a Catalunya

 

A Catalunya destaquem l'Aqüeducte de les Ferreres, o Pont del Diable. Una arqueria romana que formava part de l'aqüeducte que subministrava la ciutat de Tarraco (Tarragona), llavors capital d'Hispania Citeror Tarraconesis, amb l'aigua del riu Francolí. Els arcs però estan situats a les afores de la ciutat i és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO pel seu bon estat de conservació. L'aqüeducte va ser construït el segle I a.C per August i medeix 217m de llarg i 27m d'altura i té dos nivells d'arcs.

 

L'aqüeducte roman ocult en un entorn boscós i va estar sotmès a reparacions per millorar la cornisa i el mur superior perquè els turistes puguin caminar per sobre de l'edifici amb suficient seguretat, tot emprant pedra de Calafell, del mateix material perquè no existís cap problema químic amb les diferències d'acidesa en entrar en contacte les pedres.

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

Aqüeducte de les Ferreres

bottom of page