Els fòrums
El fòrum era el centre neuràlgic de la ciutat romana: el centre geogràfic (es creuaven les dues vies principals, el cardo i el decumanus) comercial i polític, equivalent a l'àgora grega. Era una plaça porticada envoltada de botigues (tabernae) i on es trobaven normalment els edificis principals, tant dels déus com de l'emperador, és a dir: el temple, la basílica i la cúria (l'òrgan més alt de l'Estat).
Els fòrums prenen el nom de la ciutat de Roma, on es va construir el Fòrum Romà, el principal fòrum que existia en l'època republicana.
Durant l'època imperial diferents emperadors van construir els seus propis fòrums (els fòrums imperials), que van ser un total de cinc.

Era el lloc principal de reunió entre la població, i per això la paraula fòrum ha passat a designar actualment la reunió pública per discutir temes d'interès social o cultural i el lloc on es fan aquestes discussions, com el Fòrum Social Mundial o el Fòrum Universal de les Cultures. Amb l'auge d'Internet, també designa les webs on els internautes poden discutir a través de la xarxa.
Fòrum Romà (Roma)
Restes a Catalunya
A Catalunya només es conserven dos fòrums, tots dos a la ciutat de Tarragona, el Fòrum de la Colònia de Tàrraco i el Fòrum Provincial de Tàrraco.

El Fòrum de la Colònia o local era el lloc on es desenvolupaven els afers administratius i comercials de la ciutat i va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Està construït per una plaça porticada, una filera de tabernae i al mig la cúria. Possiblement la primera plaça pública es va definir a finals del segle II aC, en el moment en el que la ciutat de Tàrraco va adquirir la seva forma urbana bàsica, emmurallada i amb obres de sanejament públic. Es va construir sobre part de l'oppidum ibèric (un terreny elevat de forma natural que està reforçat per la mà de l'home). Al fòrum es pot trobar la basílica jurídica (que peculiarment tenia petites estàncies a cada un dels costats), una tribuna, restes de cases i d'una plaça i també part del Capitoli. Aquest era el temple principal de Tàrraco, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva. La part central del fòrum és una plaça rectangular d' aproximadament 58 metres per 12,5 metres i al seu voltant un pòrtic amb columnes de 6,10 metres d'altura. A l'entorn de la basílica van aparèixer un gran nombre d'estàtues, moltes relacionades amb el culte imperial.
Fòrum de la Colònia (Tarragona)
Segons els estudis, només s'ha conservat una petita part del fòrum, que va ser destruït per un incendi durant una incursió dels bàrbars. Actualment forma part del Patrimoni de la Humanitat i està declarat com Bé cultural d'interès nacional.
El Fòrum Provincial estava dedicat a la província, construït sobre l'any 73 aC, en l'època de l'emperador Vespasià a la part alta de la ciutat. És un complex de proporcions desmesurades en comparació als conjunts arquitectònics romans, i fins i tot se'l compara amb els fòrums imperials de Roma. Tot i que està dins de les muralles de Tàrraco, l'edifici no depenia de la colònia, sinó sota l'autoritat del consell de representats de la província de la Hispània Citerior Tarraconense, de la que era capital Tàrraco, i on es dirigia la província política i econòmicament. L'estructura consisteix en una plaça envoltada per pòrtics en tres dels seus cantons, de 14 metres d'amplada i elevat 4 metres respecte la plaça i cobert per una teulada de fusta.

El conjunt està construït a les dues terrasses superiors: a la terrassa superior es va situar el recinte del culte imperial i a la terrassa de sota la plaça de la representació (on s'hi trobaven l'arxiu de l'Estat (tabulari) o la caixa de l'Estat (arca)). A la terrassa superior es troba el temple de culte imperial i a la tercera terrassa es troba el circ, que connectaven ambdós amb el fòrum i que van completar el conjunt monumental. Per tant, el complex s'articulava de forma unitària a través d'un eix de simetria i per accedir als diversos sectors, es van crear torres laterals com a caixes d'escales.
El fòrum va deixar de funcionar a principis del segle V, i l'àrea administrativa va quedar reduïda a espais més petits que ara són del tot desconeguts. Actualment, el fòrum provincial està catalogat com Patrimoni de la Humanitat i Bé Cultural d'Interès Nacional.
Fòrum Provincial (Tarragona)