Les llars
A l'època romana es podien distingir tres tipus de llars: les domus, les insulae i les villae.

1. LES DOMUS
Les domus eren les cases particulars, ocupades per un sol propietari i la seva família. Normalment comptaven amb un sol pis i les seves dimensions depenien molt del poder econòmic del propietari. No obstant, la majoria de les domus compartien unes parts bàsiques. La seva forma rectangular presentava una obertura també rectangular al sostre i permetia la sortida de fums i l'entrada de llum i aigua de pluja (compluvium i impluvium). Aquest era el centre de la casa i es trobava a l'atrium, lloc on es desenvolupava la vida familiar i entorn del qual s'organitzaven totes les habicacions.
2. LES INSULAE
Les insulae eren els edificis de pisos, normalment de lloguer, on vivien els ciutadans més pobres. Molts cops es tractava d'una sola habitació multiús. Es construien amb molta pressa i amb materials de mala qualitat i per aquest motiu estaven exposats a enfonsaments i incendis. Eren més altes que les domus, arribaven fins els tres o quatre pisos. Les habitacions de les plantes superiors, a diferència de l'actualitat, eren les més barates ja que els seus ocupants havien de baixar més escales per salvar-se de morir cremats en cas d'incendi.
Les insulae es construien al voltat d'un pati interior que permetia la ventilació i la il·luminació de les habitacions que no donaven al carrer.
Normalment no disposaven de conduccions d'aigua: calia anar-la a buscar a la font pública més pròxima.
Vestibulum
(entrada)
Triclinium
(menjador)
Impluvium
(estany)
Compluvium
(obertura del sostre)
Peristyllum
(jardi envoltat de galeria)
Culina
(cuina)
Latrinae
(lavabo)

Cubiculum
(habitació)
Tabernae
(botiga)
Tablinum
(despatx)
Opus musivum
(mosaics)
Cubiculum
(habitació)

3. LES VILLAE
Les villae eren les cases de camp que els romans posseien com a cases agrícoles on hi vivien i tenien els seus graners i animals.
Estaven formades per dues parts molt diferenciades: la villa rústica i la villa urbana. La villa rústica era la que es dedicava als criats, que s'encarregaven de les tasques agrícoles. En canvi, la villa urbana era aquella on hi residia l'amo dels esclaus i les terres juntament amb la seva família o convidats. Aquestes es construien seguint el patró de les domus senyorials, arribant a convertir-se en autèntics palaus.
Les villae estaven sempre envoltades de terrenys: generalment d'horts (horti rustici) però també per petits boscos (xystus), alternats amb jardins plens de plantes exòtiques.
El nombre de villae es va incrementar en l'època imperial a causa del latifundisme.
Restes a Catalunya
A Catalunya s'hi conserven moltes restes de llars romanes, sobretot vil·les rurals (vora una vintena). Per anomenar-ne alguna, trobem la dels Munts (Altafulla), Can Terrers (La Garriga) o la vil·la romana de l'Espelt (Òdena).
Pel que fa les domus, les més importants les trobem a Baetulo, per exemple, la domus dels Dofins, on s'hi pot obervar preciosos mosaics gairebé intactes. També s'hi conserven a Barcino, Iesso i Iluro. En canvi, la mala qualitat dels materials utilitzats per construir les insulae ha suposat que no puguem visitar cap estructura de pisos.
![]() Domus dels Dofins (Baetulo) | ![]() Domus d'Olivet (Canovelles) |
---|---|
![]() Domus de Iesso | ![]() Domus de Barcino |
![]() Vil·la dels Munts (Altafulla) | ![]() Vil·la de Can Terrers (La Garriga) |
![]() Vil·la Can Modolell (Cabrera de Mar) | ![]() Vil·la de Torre Llauder (Mataró) |
![]() Vil·la romana d'Espelt (Òdena) | ![]() Vil·la Els Tolegassos (Viladamat) |