top of page

Les necròpolis

A l'època romana les normes respecte dels morts eren sagrades: no es podien incinerar ni soterrar cap romà a la ciutat. Això explica la naturalesa de les necròpolis (cementiris) i el per què avui dia continuem amb aquesta herència romana i localitzem els cementiris fora de les ciutats.

 

Les necròpolis ocupaven un espai concret a la ciutat romana, però dins de les pròpies necròpolis trobem unes àrees diferenciades: les zones dedicades als soterraments o locus sepulchri i les altres dedicades als rituals post-mortem. 

 

Al llarg de la història romana, les disposicions legals dels Senats i governadors que prohibien el soterrament de morts a les ciutats i a més de 500 metres de distància s'han reiterat, però tot això tenia una lògica: els criteris d'higiene i evitar que hi haguessin incendis a la ciutat fruit de les pires dels difunts, així ho apuntava Ciceró i la llei d'Urso. Aquesta norma és la que va fer que les necròpolis se situessin a l'exterior de les urbs, al costat de les vies i prop de les portes de la ciutat.

 

Sepulcre pertanyent a la necròpolis de Barcino. Plaça Vila de Madrid.

Restes a Catalunya

Cal destacar dues restes de necròpolis: la pertanyent a Barcino i la situada a Tarragona (Tarraco romana). El respecte envers els morts era evident, però els esclaus, en canvi, en ser considerats objectes, eren llençats en dipòsits comuns. Això era morir en l'època romana.

La necròpolis de Barcino

Barcino, la ciutat de Barcelona, acull una de les necròpolis de Catalunya. A la plaça de la Vila de Madrid, molt a prop de La Rambla, es va descobrir el 1950, en les restauracions del convent de les Carmelites, aquesta antiga necròpilis romana, Actualment hi ha un total de 70 tombes de pedra datades entre els segles II i III d.C. Construïda al costat de les muralles de l'aleshores reduïda Barcino, en línia i vora un camí. És fàcil accedir-hi i arribar-hi,

 

 

La necròpolis de Tarraco

El riu Francolí de Tarragona abraça la necròpolis romana de l'antiga Tarraco. Gràcies a les obres de construcció de la Fàbrica de Tabacs el 1923, es van descobrir aquestes restes. Els arqueòlegs quantificaren un total de 2.050 tombes situades al voltant d'una basílica i datades al segle III a.C. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, dedica una exposició sobre aquest cementiri romà anomenada "El món de la mort" i ara mateix és un dels atractius turístics de la ciutat.

bottom of page